Snorkling i Silfra på Island

  /  Destination   /  Snorkling i Silfra på Island
Snorkling i Silfra på Island

Kan man snorkle på Island? Det utrolige svar er ja. Island er en af de mest usædvanlige snorkling destinationer i verden, og faktisk ligger Silfra kløften på top 5 over verdens bedste steder at snorkle eller dykke.

Silfra er en lavasprække fyldt med krystalklart smeltevand fra gletsjeren Langjökull 50 km væk. Smeltevandet siver gennem undergrunden i næsten 30 år, og den porøse lavasten er med til at filtrere vandet så det er så klart og rent, at man kan drikke det. Der er en sigtbarhed på op til 100 meter.

Umiddelbart lyder det underligt, men med en konstant temperatur på 2 grader, er det muligt at snorkle i det krystalklare gletsjervand hele året rundt.

Undervandsgrotten mellem kontinenterne

Som om det ikke er vildt nok at snorkle i krystalklart gletsjervand, så er det også her den nordamerikanske og eurasiske plade møder hinanden. Det er det eneste sted i verden, hvor man kan svømme, hvor to kontinentplader møder hinanden.  

Silfra kløften ligger midt i den berømte Thingvellir nationalpark i det sydlige Island. Silfra er skabt gennem millioner af år fordi de to plader langsomt rykker sig fra hinanden.

Snorkling midt i No Man’s Land

At snorkle i Silfra kløften er en helårsaktivitet er vi et meget godt eksempel på. Vi ankom til Island i december 2019, dagen efter en af de værste sne orkaner i flere årtier havde ramte hele landet, og begravet det meste af vulkanøen i store snemasser.

Heldigvis var vejene igen åbne og vi drog mod Thingvellir nationalpark og Silfra. Selvom termometeret ”kun” viste minus 8 grader, føltes det som minus 15 på grund af vinden.

Det er kun muligt at snorkle eller dykke i Silfra, hvis man benytter et af de autoriserede firmaer. Vi havde booket turen hjemmefra og blev først på formiddagen hentet på vores hotel i Reykjavik og kørt til samlingspladsen hvorfra alle ture til Silfra afgår. Det tager ca. 1 time fra Reykjavik.

Der er 7 km imellem den nordamerikanske og eurasiske plade. Området imellem bliver kaldt for No Man’s Land, og det er her Silfra ligger. Fordi de tektoniske plader hvert år rykker sig 2 cm væk fra hinanden, bliver området gradvist udvidet, og det åbne landskab – No Man’s Land er derved opstået.

På samlingspladsen er der kun to små toiletter, og det er ikke tilladt at skifte tøj derinde, så al omklædning foregår i turbusserne. Jo mere forberedt hjemmefra jo bedre. Derefter får man udleveret en varm termodragt, som mest minder om en flyverdragt. Herefter hjælper guiderne en med at få de tunge og stive tørdragter på.

Herefter bliver gruppen samlet, og guiden gennemgår ruten samt sikkerheds instruktionen. Til sidst får man en stram hætte over hovedet og luffer på hænderne. For at sikre at dragten sidder tæt samt mindske risikoen for at der kommer vand ind, bliver man omkring halsen og hænderne snøret ind med elastikker. Det kan godt virke lidt klaustrofobisk, men er desværre en nødvendighed, med mindre man ikke har noget imod at blive våd.

I samlet flok går man ned til den broen, hvorfra man langsomt glider ud i Silfras kolde gys. Turen foregår i små grupper på max 8 personer, og man er hele tiden sammen med en erfaren guide. Jeg følte mig meget tryg i al den tid vi var i vandet.  

Det kolde gys

Første gang hovedet kommer ned under vandet går der et gisp igennem kroppen på mig. Vandet lammer de områder af ansigtet som ikke er dækket til.  

Langsomt lader jeg mig flyde i den svage strøm gennem den smalle sprække. Under mig drages man af de utroligste klippeformationer, der bevidner om naturens kræfter der hersker på vulkanøen i det nordlige Atlanterhav.   

Jeg er blevet ret vild med at snorkle, og på andre snorkleture har øjnene flakket rundt for at se de farvestrålende fisk og koraler. Men under overfladen i Silfra, er det ikke farverne fra fiskene der tiltrækker, dem er der ikke rigtig nogen af, men de smukke blå og grønne farvenuancer som solens stråler afspejler i de utrolige klippe formationer.

På et tidspunkt bliver det så lavvandet, at man nærmest kan røre klippebunden.

Turen slutter i den store Silfra lagune, hvorfra man svømmer hen mod land.

Efter 25 minutter i vandet når man til en landgangsbro, hvor guiden hjælper en op. Det kolde vejr gør ,at man hurtigt bliver klikket ud af svømmefødderne og får lynet dragten op. Ellers risikerer man at fryse fast.

Tilbage på samlingspladsen går det stærkt med at komme ud af den våde tørdragt og ind i den varme bil, og ned i ens varme tøj og støvler.

Til sidst sluttes oplevelsen af med en tiltrængt kop varm kakao.

At snorkle i Silfra er ganske enkelt en uforglemmelig oplevelse, som vi helt klart skal prøve igen.

Gode råd inden du udforsker Silfra

At snorkle i Silfra er en aktivitet som ikke kræver at du har tidligere erfaring med at snorkle. Det vigtigste er at man kan svømme, da man den sidste del af turen, selv skal svømme i land.

Man må ikke deltage hvis man er gravid.

Det er ikke muligt at bære briller, hav enten kontaktlinser på eller medbring egne dykkerbriller med styrke

Hvis muligt så køb foto. Så vil guiden tage nogle billeder af dig og omgivelser under snorkleturen. Du behøver kun at købe ét styk, da der bliver taget foto under turen, som man så får adgang til online efterfølgende.

Følgende tøj skal du medbringe (også hvis du gør det i sommer månederne)

  • Skiundertøj – helst i uld
  • Varme termosokker
  • Skiftetøj (uheldet kan være ude)
  • Håndklæde

Man får udleveret alt snorkle udstyret og det er derfor ikke nødvendigt selv at medbringe.

VIGTIGT hvis du snorkler om vinteren

Af bitter erfaring, så husk at få ALT håret ind under hætten. Største delen af mit lange hår hang udenfor, hvilket betød at det frøs til is da vi kom op af vandet. Guiden kiggede med store øjne på mig, da han opdagede isklumpen. Jeg skulle derfor være ekstrem forsigtig med at mit hår ikke knækkede af. Det tog ret mange timer inden mit hår var tøet op.

Uheldigvis blev jeg nødt til at klippe noget af mit hår af nogle uger senere da det var blevet helt filtret sammen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments